Är du gravid?

Något av det största som kan hända i livet är att bli gravid. Precis som allt annat är såväl förutsättningarna för graviditet som tecknen på att du blivit gravid individuella.

De senare kan vara diffusa i ett tidigt stadium. Som tur är finns ett antal högkvalitativa graviditetstester som mycket tidigt (från den dag du väntar din mens) med 99 procents säkerhet kan ge dig svar. På https:// www.apomera.se/graviditet-mamma/graviditetstest hittar du ett utbud med tester från välkända Clearblue och RFSU.

Tidiga tecken på graviditet är bl.a. ömmande bröst, trötthet, illamående (under alla tider på dygnet!), ökat behov av att tömma urinblåsan, smärtor i rygg, mage och huvud, plötsliga sug efter en specifik maträtt, humörsvängningar, ökad känslighet mot dofter och det kanske tydligaste tecknet – utebliven mens.

Så hur ökar man sina chanser att bli med barn? Tipsen som florerar är många och av varierande trovärdighetsgrad. Många är relaterade till kosthållning. Som exempel har ökat intag av frukt och grönt visat sig minska risken för missfall med 46 procent enligt en omfattande brittisk undersökning som går att läsa i sin fullhet på http://onlinelibrary.wiley.com/doi/. Även koffein har visat sig kunna öka missfallsrisken – max tre koppar kaffe per dag är rådande rekommendation. Transfetter kan förhindra ägglossning, men frukta inte allt fett – olivolja har tvärtom en fertilitetsökande effekt. Regelbunden träning stabiliserar kroppens insulinnivåer och höjer såväl fertilitet som humör. Det kan även nämnas att stress och depressioner minskar chanserna för att bli gravid.

Gällande män så rekommenderas det att undvika soja utanför asiatiska länder – exporterad soja innehåller ett protein som kan minska spermieproduktionen.