Att få ett syskon

Det är en stor omställning att få ett nytt syskon. Men även om det innebär mindre tid  och uppmärksamhet från föräldrarna så upplever de allra flesta barn ett syskon som något positivt.

Många föräldrar funderar på när det är bäst att skaffa ett barn till. Psykologen  Anna Sylvén, tycker att en treåring är tillräckligt mogen i sin utveckling för att kunna hantera konkurrensen från ett nytt syskon. Eftersom barnet hunnit att utveckla en egen identitet men fortfarande har lätt att anpassa sig.

Den första tiden tillsammans som en större familj kan vara tröttsam. Det man kan fundera över är att anlita städhjälp. Tack vare rotavdraget är detta mycket billigare idag. Så du får mer tid över för syskon som behöver lite extra hjälp att anpassa sig till den nya familjesituationen. Det är inte så ovanligt att far och morföräldrar inte har möjlighet att hjälpa till med praktisk hjälp.

Det brukar vara bra att låta syskonet vara delaktig från första början, redan vid graviditeten. Genom att tillsammans titta på bilden från ultraljudet, prata med magen och fantisera om hur det kommer att bli när bebin kommer så får syskonet en chans att förbereda sig. Med små barn kan man gärna leka med bebisdockor som man matar, byter blöjor på och pysslar om tillsammans. Ett annat bra knep är att ge barnet en dockvagn och en ”egen bebis” att pyssla om i samband med syskonet födelse. Det är viktigt att tillåta syskonet vara stort och duktigt samtidigt som de måste få utrymma att vara små.

Låt gärna barnet vara hemma hemma från förskolan den första tiden om det själv vill. Det stärker känslan av delaktighet och ger en starkare grund att bygga en god syskonrelation utifrån.  Psykologiguiden har bra information för småbarnsföräldrar.