Barnets första cykel

Åsikter om när man först kan skaffa en cykel till barn går något isär, allt från 3 till 5 år kan hittas som rekommendation. Man bör åtminstone inte började tidigare än 3. Men vad ska man tänka på när man skaffar en barncykel?

barncykel_107757644

Det första man ska gå efter är barnets längd. En vanlig längd på ett barn mellan 3 och 5 år är omrking 90 till 105 cm. Här passar det bäst med en hjulstorlek på 12 tum. Man bör aldrig köpa en cykel som barnet ska växa i då detta betyder att barnet inte kommer att ha samma kontroll över cykeln då den tekniskt sett fortfarande är för stor för dem. På en cykel i rätt storlek ska barnet kunna sätta ned både fötterna i marken medan de sitter på sadeln.

Till att börja med så kan man köpa en gåcykel som är utan pedaler och stödhjul. Cykeln bromsar barnet själv genom att sätta ner fötterna och får upp fart genom att springa eller gå med cykeln. Denna variant av cykel gör att barnet lättare kan hitta sin balans och en del kan till och med gå över till en vanlig cykel utan att använda stödhjul efteråt.

Att köpa en barncykel på nätet är något man kan göra, men då ska vara säker på att man kan sätta ihop den korrekt. Detta handlar i slutändan om barnets säkerhet och är inget man vill chansa med. Ser till att sidan och kontakten med företaget är bra och att det medföljer bra instruktioner. En fördel är också om du kan byta cykeln fraktfritt då det som sagt är otroligt viktigt att barnet får rätt storlek på sin cykel.

Barncyklar ska alltid ha fotbroms. Det är enklare för barn att lära sig både hur man ökar och sänker farten med fötterna än att fördela denna uppgift på två olika delar. Barns nypor dessutom inte är tillräckligt starka för att effektivt kunna använda en handbroms.

Breda däck kan också vara en fördel då de inte rullar fullt lika fort och ger bättre balans. En stor fördel om man själv måste springa efter. Sadeln och pedalerna ska inte vara blanka då detta gör det enklare för barnet att halka på dem. Testa så att både dessa områden har bra fäste. Framgaffeln bör även vara något böjd framåt. Detta beror på att en rak framgaffel gör en barncykel vinglig, vilket såklart gör det svårare att lära sig när barnet först börjar och se alltid till att barnet använder cykelhjälm, detta ska sitta ihop med cykeln som en väl inarbetad vana.

cykelhjälm_

Sist men inte minst bör man inte köpa en billig cykel. Högre pris betyder högre kvalitet, vilket i sin tur betyder högre säkerhet. Och säkerheten är något man absolut bör eftersträva. Det är ju det mest värdefulla du har som på ett säkert sätt ska lära sig använda och behärska sin cykel