Dyrt att bli förälder?

Att bli förälder är för de flesta en av de stora om inte den största händelsen i livet. Man blir en familj och får vara med om att se sitt barn och växa upp och får vara med och uppleva både glädje och sorg i sitt barns liv. 

När man blir förälder är dock inte allt guld och gröna skogar. Den kan dels vara väldigt jobbigt om ens barn mår dåligt, men det är också en fantastisk upplevelse att se sitt barn utvecklas och ta sig an utmaningar de ställs inför. Men att bli förälder kan också vara en dyr historia. Ett barn kostar i genomsnitt 1,4 miljoner kronor fram till sin 18-årsdag. Denna kostnad är visserligen utslagen över lång tid men kan ändå vara en stor kostnad för många.

Vad kan man då göra för att ”komma undan” billigare? Det finns flera sätt att göra detta på.

När det kommer till kläder åt barnet kan det vara smart att kolla efter second hand-kläder. Barn växer fort i början och det är ju därför ganska onödigt att köpa dyrare kläder när de ändå växer ur dem. Kanske finns det någon äldre kusin som vuxit ur sina kläder som ditt barn kan ärva? Eller en kompis som blev förälder före dig som du kan köpa kläder av?

Om du ändå måste köpa nya kläder och andra saker kan det vara läge att leta rabatter. Många bäckar små brukar man säga och om du kan spara lite pengar här och där kommer det på sikt innebära att du sparar mycket pengar. Med rabattkoder så kommer du att spara en hel del pengar så se till att regelbundet gå in för att leta upp de koder som kan göra att du sparar en slant på dina inköp.

Slutligen vill vi uppmana dig att inte fastna i den köphets som ofta omger föräldraskapet nuförtiden. Ditt barn behöver inte massvis med leksaker och kläder. Tänk igenom vad du och ditt barn verkligen behöver och både du och din plånbok kommer må bättre. Och ditt barn kommer växa upp lika lyckligt, om inte lyckligare, när de lär sig sakers värde och förstår att pengar inte växer på träd.

Samtidigt så går det inte att få panik över att allt kostar. Som vuxen så kanske man kan dra ner på andra omkostnader för ett tag. När man blir förälder så får man absolut inte vara egoistisk utan tänka på barnen eller barnets bästa. Det gäller att se till så att den har det som behövs för att kunna leva och utvecklas.