Magen efter förlossningen

Magen genomgår en drastisk förändring under förhållandevis kort tid under graviditeten. Sedan när förlossningen är över är det föga förvånande att den inte återhämtar sig på en gång.  Men vad kan man egentligen förvänta sig och kan man göra något åt situationen.

Medan kroppen behöver tid rent allmänt att återställa sig till hur den var innan man blev gravid är det många som vänder blicken just mot magen. Denna del av kroppen har i regel en längre väg att gå vad gäller återhämtning än resten.

Till att börja med är det värt att poängtera att innan förlossningen väger livmodern omkring 20 gånger så mycket som innan man blev gravid (ca 1 000 gram kontra 50 gram). Och det kommer att ta runt sex veckor innan den gått ned till den normala nivån igen. I den utsträckning det är möjligt är det rekommenderat att ligga mycket på mage då detta hjälper livmodern att dra i hop sig.

Själva huden har även fått sig en rejäl omgång och sträckts ut ordentligt som magen växte. Det är därför väldigt vanligt att huden har sträckmärken och hänger något. Huden har dock en väldigt elastisk förmåga och kan med tiden dra ihop sig igen. Märkena bleknar också med tiden men det kan ta flera år och försvinner kanske inte helt. Somliga fall är mer extrema och kan behöva mer permanenta lösningar.

Musklerna i magen blev också påverkade under graviditeten. För att göra plats för den växande magen delade de på sig och gjorde rörelser som situps eller bara resa sig rak upp medan man låg ned otroligt svåra till helt omöjliga. Musklernas tillstånd efter förlossningen bidrar till en ”slappare” mage men de återhämtar sig på ett par veckor. Man behöver inte göra något för att påskynda denna effekt och att försöka träna dessa muskler direkt efter förlossningen rekommenderas inte.

Slutligen är det vanligt att man har ett par extra kilon i form av fett kvar efter förlossningen. Men som tur är hjälper amningen till att bränna dessa reserver. Vilket betyder att man inte behöver ha några tankar på dieter när man kommer hem igen. Ge det bara tid och se vad vågen säger efter några månader.