Sinnenas utveckling de första månaderna

Ett nyfödd barn har en hel del funktioner i kroppen som är outvecklade. Till och med några av de mest grundläggande sinnena behöver tid på sig innan de fungerar som de ska. Nedan tittar vi lite snabbt på hur barnet utvecklas bara de första få månaderna efter förlossningen.

Känsel är ganska välutvecklad redan från början. Värme, kyla och smärta från yttre källor är alla något ett barn kan uppfatta. Små barn kan dock vara mer känslig för just smärta än större barn. Känseln är viktig för barnets utveckling och de behöver kontakt hud mot hud väldigt mycket.

Lukter och smaker är också något barn kan reagera på direkt vid födseln. Själva doften av bröstmjölken hjälper faktiskt barnet att söka sig till bröstvårtan när det är dags att amma. Söta och milda dofter och smaker är i regel mer uppskattade av barn än bittra eller starka. Studier har visat på att små barn kan känna igen smaker från mat mamma åt medan hon var gravid. Och till en viss del kan därför våra preferenser för vissa smaker beslutas redan innan vi föds.

Hörseln är nästan helt utvecklad redan vid födseln och brukar vara fullt utvecklad mot den första månadens slut. Alla vet nog hur vanligt det är att prata med ljusa röster när man talar med eller till små barn och det verkar som nyfödda faktiskt föredrar ljusare röster också. Hörselproblem är dock något som förekommer och i allvarligare fall kan det vara aktuellt att skaffa en hörapparat.

Synen är den mest outvecklade av våra traditionella fem sinnen när vi föds. Barn ser inte bara suddigt utan är även översynta.  De ser bäst på omkring 20 cm avstånd, vilket betyder att när man håller i barnet i famnen har är ens ansikte på rätt avstånd. Ansikten är av extra stort intresse för nyfödda och de spenderar mer tid att titta på ansikten än andra saker. Synen tar längre tid på sig att utvecklas och det är först mellan 4-6 månaders ålder som de lär sig fokusera blicken på olika avstånd.