Tiden räcker inte till

Vad gör man när tiden inte räcker till ibland om man är förälder med småbarn? Det är inte alltid så lätt. Småbarnföräldrar jobbar enligt sociologiska studier över 20% mer än under 1970-talet. Arbetstiden är en av de faktorer som orsakar mest stress och ångest bland många föräldrar.

glad-familjEn lösning som många väljer är att en av föräldrarna – många gånger mamman – går ned i arbetstid och jobbar deltid. Idealt är ju att utvecklingen går mot att man försöker sudda ut könsroller; både mamma och pappa bör helst vara med barnet lika mycket om det är möjligt.

Hemmet är den tid som vi skall vara tillsammans med varandra som en familj. Det är mycket som skall pysslas med och skötas om då man till exempel bor i radhus eller villa och har småbarn. Det blir ofta tröttsamt för dig som förälder att efter arbetet ta hand om städning, tvättning, gräsklippning och andra hushållsnära saker.

Idag finns det brett om tjänster för småbarnsföräldrar som känner att de har knappt om tid. Det finns en uppsjö av företag som erbjuder alla tjänster som kan hjälpa till att underlätta om man känner sig stressad som förälder. Det behöver inte kosta skjortan.

De hushållsnära tjänster som många föräldrar i huvudsak söker är:

  • Städhjälp
  • Barnpassning
  • Fönsterputs
  • Trädgårdsarbete
  • Tvättning
  • Strykning

Listan är lång och när barnen blir äldre så skulle man kunna lägga till läx- och studiehjälp bland alternativen. Vi lever i ett samhälle där saker och ting går fram i ett rasande tempo. Vi blir helt klart berörda och stressade av att vi känner att vi som föräldrar ibland inte räcker till för våra barn.
Det är onekligen värt att ta sig en funderare på om man skall planera om sin vardag och investera i tjänster utifrån som reducerar ångest och stress. Dessa tjänster är idag relativt sätt billiga att betala för.